80 en toch nog achter het stuur?

De oudere automobilist en een opfriscursus

Goede bijscholing van oudere automobilisten is belangrijk, leuk en nuttig. Van de ouder wordende mens is bekend dat die, dat is nu eenmaal een natuurlijk proces, langzaamaan meer moeite heeft om alles bij te houden. Zo ook het verkeer. Het verkeer lijkt steeds sneller te gaan als je ouder wordt. Deels omdat het ook echt steeds sneller gaat, maar vooral omdat het in de hersenen allemaal wat trager gaat verlopen. Dat maakt van ouderen zeker geen standaard brokkenmakers. Jongeren in de leeftijdscategorie 18 – 24 vormen gemiddeld een veel groter gevaar op de weg.

Naast mensen met rijangst, begeleid ik tevens oudere bestuurders. Een erg leuke groep mensen om mee te werken. De leeftijd varieert van eind zestig tot eind tachtig. Sommige ouderen benaderen mij omdat ze hun kennis en vaardigheden willen opfrissen. Dat kan dan zijn omdat ze een tijd minder hebben gereden of omdat ze merken dat het allemaal niet zo soepel meer gaat.

Een andere veel gehoorde reden mij te bellen, is vanwege het ziek worden of overlijden van de partner. In dit geval betreft het vrijwel altijd de vrouw die gedurende het huwelijk naast de echtgenoot in de auto zat. Ziekte of overlijden maken het dan noodzakelijk zélf weer het stuur ter hand te nemen. Zowel om de eigen vrijheid te behouden als om kinderen en kleinkinderen te kunnen (blijven) zien. Kortom vergroten van actieradius en mogelijkheden.

Verkeersregels

Onzekerheid over de verkeersregels, gebrek aan vaardigheden en routine hoor ik veelvuldig als reden om een opfriscursus dan wel een heel begeleidingstraject te willen doen.

Ik heb een set van twintig theorievragen samengesteld die ik toestuur en tijdens de eerste bijeenkomst doorspreek. Het leuke van de vragenset is, dat cliënten het ook gaan bespreken met (klein-)kinderen en vrienden. De steen in de vijver.

En verder gaan we natuurlijk de (snel)weg op. Tijdens de ritten wordt er uiteraard ook aandacht besteed aan de regels en de veranderingen in het verkeer(sbeeld).

Tot ziens.

Noor

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!