Begeleiding ouderen

Het verkeersbeeld is de afgelopen twintig jaar drastisch veranderd. De Nederlandse wegen zijn niet de rustigste van Europa.
Op de hoogte zijn van de verkeersregels – en deze weten toe te passen – is een voorwaarde om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen.

Met het ouder worden zult u op een moment te maken krijgen met lichamelijke beperkingen, zoals een afgenomen reactievermogen,  een minder goede zintuiglijke waarneming en minder beweeglijkheid. Dat geldt voor iedereen, hoe vitaal hij of zij ook is.


Functies

Het vervelende is dat ook functies achteruitgaan die van groot belang zijn in het hedendaagse verkeer. En omdat dit gelijkmatig verloopt,  beïnvloeden ze de rijvaardigheid ongemerkt. De lichamelijke veranderingen zullen zich niet bij iedere oudere in dezelfde mate  en op hetzelfde moment voordoen. Toch is het goed dat u zich ervan bewust bent dat u er mee te maken kunt en zult krijgen. U staat hierin niet alleen. Er zijn in Nederland ruim vijf miljoen mensen boven de 50. Daarvan rijden er ruim twee miljoen auto.


Erop uit

Ouder worden betekent gelukkig niet dat u de hele dag thuis moet zitten. Door goed op de hoogte te blijven van de regels en veranderde verkeerssituaties kunt u tot op hoge leeftijd veilig aan het verkeer blijven deelnemen.