Hoe blijft mijn rit tijdens winterse dagen ontspannen en veilig?

Mijn vader zong altijd: “wie dik in warme kleertjes zit die vindt de winter wonderfijn en denkt: het moet altijd winter zijn”.

Dikke winterjas

Nou, die dikke winterjas is prima tegen de kou, maar doe hem uit tijdens het rijden! De voering zorgt ervoor dat er meer ruimte zit tussen je lichaam en gordel, daarmee is de veiligheid van je gordel een stuk lager omdat de gordel niet meer strak aansluit. (En je hebt er buiten nog wat aan).

Afstand houden

Houd afstand. Geen 2 maar zeker 8-10 seconden. Hierdoor heb je meer zicht en kan je een onverwachte situatie beter inschatten. Sterker nog, je ziet het al aankomen waardoor je rustiger je snelheid kunt verminderen. Pas je snelheid aan vóór de bocht. Liever langzaam de bocht in dan er niet uit.

Lichten

Sneeuwt het flink  gebruik dan niet je grote licht. De lichtbundel wordt  teruggekaatst door de sneeuwvlokken. Bij slecht zicht, 200 meter of minder, mag je je mistvoorlichten/breedstralers gebruiken. Hierdoor wordt het wegdek goed verlicht zonder dat je jezelf verblindt of een ander. Mistachterlichten mogen pas bij 50 meter of minder zicht.

Waarnemen

Voorkom tijdens het rijden in een sneeuwbui dat je je focus op één punt legt. Dit zorgt voor eentonigheid, is vermoeiend en gevaarlijk. Houd je blik breed. Zorg er voor dat je overzicht houdt en weet wat er om je heen gebeurd.

Ruiten en verwarming

Hou in deze tijden je ruitensproeiervloeistof (winter-versie) in de gaten. Pekel geeft veel vuiligheid op je autoruiten waardoor je zicht veel minder wordt. Zet de verwarming niet te hoog. Lekker warm in de auto, maar je wordt sneller duf. Af en toe de verwarming richting je voeten werkt goed.

Verkeersinformatie

Weer die open deur: hou de verkeersinformatie en weerberichten in de gaten. Als je al bijna op je snuit glijdt op de stoep waarom stap je dan in de auto? Hoef je de deur niet echt uit? Blijf dan lekker met een boek op de bank thuis.

Tot slot. Gebruik je gezonde verstand en neem de tijd.

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!