Rijangst

Noor Moussault - Rijangst begeleiding Amsterdam en omstreken

Rijangst

Rijangst is eigenlijk een onderdeel van wat officieel Verkeersangst heet. Verkeersangst is de verzamelnaam voor verschillende soorten angsten die in het verkeer tot uiting komen en is onder te verdelen in drie categorieën: 1. Rijangst 2. Verkeersfobie 3. Verkeerstrauma

Rijangst

Rijangst kan ontstaan door matige basisrijvaardigheid, weinig rijervaring. Andere oorzaken kunnen zijn stress (burn-out), verminderde (psychische) conditie. Bij vrouwen kan rijangst ontstaan tijdens of na de zwangerschap.

Verkeersfobie

Verkeersfobie als iemand (irrationele) angst heeft voor een bepaalde situatie of object en daardoor dit gaat vermijden. Vormen van verkeersfobie zijn: autosnelweg, inhalen van vrachtwagens, rijden door tunnels, over bruggen en viaducten, rijden langs water, in parkeergarages.

Verkeerstrauma

Verkeerstrauma ontstaat na het meemaken van een traumatische verkeerservaring waarbij het (schok)verwerkingsproces niet is voltooid. Dit is merkbaar als er na drie maanden nog herbelevingen, nachtmerries, concentratieproblemen zijn. En gedachten of gevoelens worden vermeden alsmede het gevoel alsof het ongeval steeds weer kan gebeuren.

Buro Moussault - rijangst
Buro Moussault - Rijangst gevolgen

Gevolgen

Rijangst levert eigenlijk alleen maar nadelen op.
Het veroorzaakt vaak een flink gevoel van schaamte. Dus worden smoesjes verzonnen zoals: “ik neem het openbaar vervoer want er staan altijd zoveel files”.

Rijangst vreet tijd: omrijden; zorgen dat iemand u kunt halen en brengen; afspraken uitstellen. Zowel binnen familierelaties als in de werkomgeving ontstaan vaak verwijten en irritaties. En het is hinderlijk en vernederend om u afhankelijk te voelen van anderen. En wat denkt u: u vindt de baan van uw leven maar weigert die omdat u dan veel de weg op moet!

Symptomen van rijangst

Het gevoel van intense angst en paniek, verhoogde hartslag, zweten, droge keel, pijn in de borststreek, duizeligheid, wazig waarnemen, gevoel van flauwte, licht in het hoofd, moeilijke ademhaling, angst om controle te verliezen, in sommige gevallen uitval van ledematen of tintelingen.

Rijangst belemmert dus bewegingsvrijheid en het gevoel veilig op de weg te zijn. Zoals het uitstellen van een APK keuring tot gevolg kan hebben dat de auto de weg niet meer op mag, zo kan het uitstellen van zelf rijden hetzelfde met zich mee brengen: nooit meer rijden. Een kortdurende “check-up” (een persoonlijke APK) kan uitkomst bieden.

Anders gezegd: zelf weer achter het stuur gaan zitten en zonder angst de weg weer op gaan.

Buromousault - symptomen van rijangst

Veel voorkomende vormen van rijangst

Angst voor bruggen

Het rijden over een brug vermijdt u en u neemt liever een omweg.

Invoegen, wegversmallingen en wegverbredingen

Invoegen en/of naderen van wegversmallingen en wegverbredingen geeft u een bedrukt gevoel.

Vrachtwagens

Bij het zien of moeten inhalen van vrachtwagens breekt het zweet u uit.

Files

U voelt zich niet prettig achter het stuur wanneer u in een file staat.

Snelwegangst

Het rijden met een snelheid van 120/130 kilometer per uur is vaak moeilijk, en er is zoveel verkeer dat hard rijdt waardoor u het overzicht verliest.

Tunnelangst

Het rijden door een tunnel doet u niet (meer) want dan krijgt u hartkloppingen en een naar gevoel in uw hoofd.

De ervaring leert dat deze angsten niet zomaar verdwijnen en dat afwachten juist een averechts effect heeft.

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!