Uit het rijangstdagboek van Rachel 6

Stoppen

Nou vandáág wat spannends gedaan. Tijdens deze sessie zouden we ons onder andere bezighouden met ‘het tot stilstand brengen van het voertuig’. In gewone mensentaal: stoppen (trouwens wel volgens de huidige regels tot stilstand komen!). Maar niet alleen dat, ook gingen we een noodstop maken. “Ja”, zei Noor, “je moet wel weten wat de auto kan en wat jíj daarvoor moet kunnen. En ik wil dat je voelt wat je rempedaal doet als de ABS in werking treedt.”

ABS?

Ik wist niet eens dat mijn auto dat ding heeft en al helemaal niet wat het betekent. Inmiddels dus wel want Noor is gelukkig kort en bondig in haar uitleg. ABS betekent Anti Blokkeer Systeem. Dat voorkomt dat de wielen van je auto blokkeren als je heel hard moet remmen. En je blijft dan bestuurbaar, nou ja, de auto dus.

Remmen

Ik mocht weer naar een rustige plek rijden. Eerst moest ik ‘netjes’ remmen en stoppen. Dat betekent eerst gas loslaten, dan bij-remmen en als laatste de koppelingspedaal intrappen. Dat moest ik een aantal malen herhalen voordat het goed ging. En het moest ook met verschillende snelheden. Daarna ging Noor de noodstop voordoen, dus wisselden we van plek. Ze waarschuwde mij alvast dat het als bijrijder spannender was dan dat ik zelf achter het stuur zou zitten. Ja, ja dat zal wel dacht ik nog.

Noodstop

In een paar seconden scheurde Noor al 50 km en ineens trapte ze keihard op de rem. Ik schrok me dood. Met piepende banden stonden we stil. “Nou”, piepte ik, “dat durf ik niet hoor”. “Jawel, als je het een paar keer hebt gedaan, vind je het kicken”, aldus Noor. Pfff, we wisselden weer van stoel en toen moest ik. Noor moedigde me aan om flink het gaspedaal in te trappen en snelheid te maken en niet te vergeten, voor me uit te blijven kijken. Ik mocht pas remmen als zij STOP riep. Wauw, dat was leuk (na een paar keer). Had Noor weer gelijk, ik vond het supergaaf om gedaan te hebben. Wel raar die trillende rempedaal maar ik weet nu dat ik het kán en hoe het vóelt. Hopelijk hoef  ik het in het echt niet te gebruiken.

Rachel

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!