Uit het rijangstdagboek van Rachel 7

Volgafstand

Na al dat remmen begon Noor over volgafstand. Dat gaat bij mij nogal rommelig zoals Noor zei. “Alles draait om veiligheid en dus is het van belang om voldoende afstand te houden ten opzichte van de auto vóór je. Je volgafstand moet zo zijn dat je ruimte hebt om op tijd te kunnen stoppen en om op snelheidsverschillen te kunnen reageren”. Zo zeg, dat is een mond vol, en hoe doe ik dat dan vroeg ik haar.

“Herinner je je nog de term ‘2 seconden regel’?” Ik spitten in mijn geheugen. Ik wilde ook niet een stomme opmerking maken dus bekende dat ik het niet meer wist. Dat vond Noor natuurlijk geen probleem want ik zat hier om te leren.

2 seconden regel

Dit betekent dat je volgafstand tot je voorganger minimaal 2 seconden moet zijn. Die 2 seconden gelden in gunstige omstandigheden zoals goed zicht, schoon en heel wegdek, droog weer. OK, dat snapte ik. Maar hoe bepaal ik dat dan? “Ach, dat is een kwestie van effe hoofdrekenen. Je neemt je snelheid (km/h) die deel je door twee en dat getal verhoog je met 10%”, grijnsde Noor.

“Het kan ook eenvoudiger hoor Rachel”. Ze pakte een plaatje met een rode en een blauwe auto. “Wij zijn de blauwe auto”, ging ze verder. “Als je voorganger, de rode auto, een vast object passeert zoals een boom, lantaarnpaal, hectometerpaaltje, ga je rustig tellen: 21, 22,… Zodra jij hetzelfde punt passeert als je voorganger en je zit onder die 2 seconden, dan is je volgafstand te klein”. Ik was blij dat Noor dat plaatje er bij had, zo werd het voor mij echt duidelijk.

Andere omstandigheden

Noor legde verder uit dat de volgafstand tot grotere voertuigen zoals vrachtwagens sowieso groter moet zijn om nog zicht langs en/of onder de vrachtwagen te hebben. Voor mij niet zo’n punt, ik blijf toch graag verre van vrachtwagens. “Dus: minimaal 2 seconden en zodra de omstandigheden ongunstiger worden, het weer of het wegdek, moet je uitgaan van 3 à 4 seconden”, vatte Noor het nog even samen. “En, tot slot maar niet onbelangrijk, bij mist geldt: halveer je snelheid, verdubbel je volgafstand. Zo dame, genoeg gepraat. Nu ga je dit in praktijk brengen. Let’s go”. Ik startte de motor weer en reed weg.

Rachel

 

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!