Uit het rijangstdagboek van Rachel 8

Borden(kennis)

Zo zeg, viel ik me daar even flink door de mand tijdens de rijbegeleiding. Ik dacht dat ik het allemaal nog redelijk paraat had. Ik vroeg nog aan Noor “heb jij dat nou ook weleens dat je denkt ‘jeetje hoe moet ik uit al die borden bij elkaar nog het juiste bord zien te vinden? Om nog maar niet te spreken over het feit dat je ook alle betekenissen moet weten”. Wat denk je dat ze zei? “Tja Rachel, als je ver vooruit kijkt, breed kijkt én echt waarneemt kan je eerder de informatie opnemen”. Ze gaf me wel een knipoog hoor.

Bordenbos

Daarna ging ze verder en vertelde dat er regelmatig een waar bordenbos aan de kant van de weg staat. En zoek het dan maar uit. “Daarbij komt ook nog”, zei ze, “dat hoe langer je je rijbewijs hebt hoe langer het over het algemeen geleden is dat je iets aan verkeerstheorie hebt gedaan. En in de afgelopen decennia zijn er veel wijzigingen doorgevoerd. Helaas houden maar zeer weinig rijbewijsbezitters de theorie regelmatig bij”. Gelukkig, dacht ik, ik ben dus niet de enige.

Fietsstraat

Al pratende reden we ook gewoon door en opeens vroeg Noor “wat is dit voor een straat”? Shit, niet opgelet, “uhh, het ziet er wel raar uit het wegdek, het lijkt wel een fietspad, maar daar mogen we niet rijden, toch”? Noor vroeg of ik het bord had gezien en wat het betekende. Met schaamrood op mijn wangen moest ik toegeven dat ik het niet had gezien en dus ook niet wist wat het betekende. “Fietsstraat” zei ze. “Huh, was dát dan?” “Nou, dat is een straat waar auto’s te gast zijn en waar jij je aanpast aan de fietsers. Let maar op, in Amsterdam komen steeds meer fietsstraten”.

Taper en CADO

“Als we nu toch bezig zijn”, vervolgde Noor grijnzend, “heb je wel eens gehoord van een taper-aansluiting en welk bord hoort daarbij? Wat dacht je van het bord waar CADO op staat? Nee, dat is geen nieuwe spelling voor cadeau”! Het duizelde me inmiddels. Gelukkig waren we toe aan even pauze. Toen we stilstonden haalde Noor een boekje uit haar tas ‘bijscholing/nascholing vernieuwde regels’, “misschien een ideetje om aan te schaffen”?

Rachel

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!