Gladheid en sneeuw! Winterpret?

Wat te doen

Tja, de sneeuw en gladheid zijn weer even het land uit. Ik kan na één week niet rijden weer lekker op mijn motor rondtuffen.

Denk nou niet bij deze blog “het is mosterd na de maaltijd” want de winter is nog niet voorbij. Ik hoop natuurlijk dat iedereen goed over de gladde wegen is gekomen, maar hier nog wat tips voor een mogelijk aankomende gladheidsperiode. Met dank aan RijschoolPro.

Houd afstand

Een glad wegdek maakt de remweg langer, een goede volgafstand is dus belangrijk. Het makkelijkste hulpmiddel voor tijdens het rijden is de 2 seconden-regel. Daarbij kijk je wanneer het voertuig voor je een bepaald punt passeert en tel je de tijd die verstrijkt totdat jij dat punt passeert. Voor een veilige afstand moet er minstens twee seconden tussen zitten, bij gladheid meer.

Wees zichtbaar

Goede verlichting is van groot belang. Niet alleen om goed zicht te hebben, maar vooral ook om goed gezien te worden. Het dimlicht is niet altijd ingeschakeld bij de automatische lichtstand. Zet het dimlicht aan. Goed zicht hébben betekent dat je je auto sneeuw- en ijsvrij maakt voordat je de weg opgaat.

Gecontroleerd wegrijden

Het is belangrijk dat je het gaspedaal gecontroleerd gebruikt. Te snel optrekken kan leiden tot glijpartijen. Je hebt geen controle over je auto. En je kan je ingraven in de sneeuw. Naast gecontroleerd gebruik van het gaspedaal moet je ook de koppeling rustig op laten komen.

Banden

Bestuurders in Nederland zijn, in tegenstelling tot Duitsland, niet verplicht op winterbanden te rijden in de wintermaanden. ANWB adviseert de Nederlandse automobilist dit echter wel te doen, omdat dit de remweg verkleint.

Remmen

Ook niet geheel onbelangrijk: goed gebruik van de remmen. Ook al hebben winterbanden in de winterperiode relatief een kortere remweg, door gladheid kan dit worden opgeheven. Houd je snelheid goed in de gaten en begin op tijd met remmen. Moet je een noodstop maken, dan zorgt het antiblokkeersysteem (ABS)  dat je auto bestuurbaar is tijdens een ongecontroleerde remming. Moderne auto’s hebben ABS. Wanneer de auto begint te glijden, hou dan de rem volledig ingetrapt. Als je auto niet beschikt over ABS, dan is pompend remmen raadzaam.

Wanneer je de auto parkeert, gebruik dan geen (elektrische) handrem: de remblokken kunnen namelijk vastvriezen aan de schijf. Zet je auto gewoon in de versnelling.

Let op fietsers en voetgangers

In de winterperiode zijn voetgangers en fietsers vaker betrokken bij een verkeersongeval dan in het voorjaar en zomer. Belangrijk is dat zij goed zichtbaar de weg op gaan. Jij als automobilist moet op jóu beurt rekening houden met de risico’s van deze zwakkere weggebruikers.

Veilige kilometers.

Groet,

Noor

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!