Winterweer

Heel veel Nederlanders kijken reikhalzend uit naar de sneeuw en het ijs wat ons wordt voorspeld de komende dagen. Voor velen fantastisch echter voor automobilisten soms een nachtmerrie.

Sneeuw en ijs

Het begint met het sneeuw- of ijsvrij maken van jouw auto. Eerder je bed uit of slimme voorzorgsmaatregelen getroffen? Wat kan je zoal doen om veilig en met goed zicht op pad te gaan (alleen indien echt noodzakelijk)?

Voor de voorruit is het handig om autoruitfolie of een stuk karton over de voorruit te leggen. Heb je dat niet of ben je het vergeten, spuit dan de ruit in met ruitontdooier en wacht een paar tellen. Heb je geen ruitontdooier, gebruik dan een ouderwetse ruitenkrabber.
Controleer of de ruitenwissers niet zijn vastgevroren. Tik ze anders voorzichtig los met de ruitenkrabber, ga niet trekken want dan kunnen de bladen scheuren.

Bij sneeuw: maak de hele auto schoon: de sneeuw op je richtingaanwijzers, achterlichten, koplampen en kentekenplaten moet voor vertrek verwijderd worden. Dat geldt ook voor het dak. Als de sneeuw er tijdens het rijden afwaait belemmer je het achterop komend verkeer. En wat gebeurt er denk je als je plotseling moet remmen: alle sneeuw komt via je voorruit naar beneden en jij ziet niets meer.

Klop sneeuw of ijs van je kleding voordat je instapt; dit voorkomt condensvorming. Schakel verder de recirculatiestand UIT en gebruik een doek, mochten je ruiten van binnen beslaan.

Niet doen
Gooi geen emmer heet water over je voorruit: door het temperatuurverschil kan deze barsten. Start je auto pas nadat je de auto ijsvrij hebt gemaakt. De motor warmt stationair nauwelijks op en het is slecht voor het milieu en jezelf!

Vastgevroren deur

Druk de deuren aan bij de raamsponningen, zodat het ijs breekt. Werkt dit niet, leg dan een warme kruik tegen de deur of gebruik als je die hebt, een föhn.

Niet doen!
Richt de föhn NIET op de ramen van je auto; door het temperatuurverschil kunnen deze barsten.

Vastgevroren slot

Als je slot is bevroren, kan je dat inspuiten met slotontdooier. Laat dit even inwerken (geduld!). Heb je geen slotontdooier bij de hand, warm dan een kruik op en houdt deze tegen het slot aan. Eventueel kun je ook de contactsleutel zelf kort verwarmen met een aansteker. Gooi geen heet water over/in je slot want dat bevriest weer en dan ben je nog verder van huis.

‘Open deur’: bewaar je slotontdooier NOOIT in de auto; dan kun je er namelijk niet bij op het moment dat je het ’t hardste nodig hebt.

Tot slot maar zeker niet onbelangrijk: hou de weer- en verkeersberichten in de gaten.

Veilige kilometers.

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!