Rijden in het donker, waar houd je rekening mee?

De dagen worden wel wat langer maar toch aan het eind van een werkdag is het vaak alweer donker. Je bent moe van een dag flink aanpoten en dan nog naar huis. Hoe kan je nou zo veilig en vlot mogelijk thuiskomen?

Zorg voor schone ramen

In donker rijden vraagt extra concentratie en is dus vermoeiender dan overdag rijden. Door schone ramen houd je je blik meer op de weg en hoeft je focus niet te wisselen tussen vuil en verkeer.

Gebruik groot licht zodra het kan

Het gebruik van groot licht is toegestaan tussen zonsondergang en zonsopgang. Zolang je het overige verkeer niet hindert. Maak hier gebruik van! Is de (snel)weg voor je in beide richtingen leeg en is er geen verlichting? Gebruik je groot licht. Dit zorgt behalve voor meer zicht ook voor meer rust tijdens het rijden. En je ziet eerder veranderingen in het wegdek.

Word geen slaaprijder

Heb je een lange rit voor de boeg, hou je dan aan 2 uur rijden en 15 minuten pauze. De eentonigheid van een nachtelijke rit zorgt er voor dat je sneller moe wordt. Zeker in combinatie met de hoge concentratie. Zorg er daarom ook voor dat je tussendoor wat eet en voldoende drinkt.

Houd je aan de maximum snelheid 

Even lekker het gaspedaal intrappen omdat de weg toch leeg is, is erg verleidelijk maar doe het niet! De maximumsnelheid is er niet voor niets. Hierdoor kun je sneller reageren op onverwachte bochten of veranderingen in het wegdek. Hard rijden vraagt nog meer concentratie en je wordt er nog sneller moe van. Wat weer inhoudt dat je eerder moet stoppen. Weg tijdwinst.

Rook niet en zet de verwarming niet te hoog tijdens het rijden

Roken verlaagt het zuurstofgehalte in de auto. Daardoor word je nog sneller moe. Sowieso slim om af en toe het raam open te zetten om frisse lucht binnen te laten. Lekker die warmte in de auto, maar ook hier word je sneller moe en duf van. Toch koud? Af en toe de verwarming aan richting je voeten. Je ledematen warmen sneller op en die zorgen voor het opwarmen van de rest van je lijf.

Focus niet op één punt

Tijdens rijden in het donker leg je sneller je focus op één punt. Dit maakt het eentonig, vermoeiend, maar ook gevaarlijk! Houd je blik breed, blijf scannen.

Tegenliggers met groot licht

Net als jij kunnen tegenliggers ook groot licht voeren en vergeten om hun licht te dimmen. Kijk niet in de lichten maar naar de rechter wegmarkering. Gebruik die als leidraad voor jou rijstrook. Waarschuw in de tussentijd de tegenligger via lichtsignalen.

Veilige kilometers. Groet, Noor

 

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!