Spitsstroken

Een spitsstrook is een vluchtstrook die ingezet wordt als tijdelijke extra rijstrook aan de rechterkant van de weg. Wanneer en over welke afstand de spitsstroken gebruikt kunnen worden, wordt met (matrix)borden aangegeven. Zijn rechtsliggende spitsstroken opengesteld dan moeten ze gebruikt worden. Immers de plaats op de weg is zo veel mogelijk rechts.

 

spitsstrook1

 

De doorgetrokken witte streep op de weg tussen de oorspronkelijke rechter- of linkerrijstrook en de spitsstrook mag overschreden worden om op de spitsstrook te gaan rijden of om deze te verlaten.

Dit geldt ook voor het ‘puntstuk’.

puntstuk

 

Als een puntstuk in een spitsstrook ligt, mogen bestuurders die deze spitsstrook volgen over het puntstuk heen rijden. Een alternatief voor de spitsstrook is de plusstrook. Op sommige plaatsen wordt in de spits een extra strook aan de linkerkant van de weg opengesteld. Zo’n plusstrook is smaller dan een gewone rijstrook. Hierbij worden de rijbanen versmald, zodat een extra rijstrook beschikbaar komt, maar er toch ruimte blijft voor een vluchtstrook. De linker rijstrook is hierbij extra smal, en wordt alleen opengesteld in de spitsuren, waarbij voor alle rijstroken de maximumsnelheid is verlaagd.

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!