Uit het rijangstdagboek van Rachel 4

De puzzelstukjes beginnen een plek te krijgen

Met mijn nieuwe, onwennige, houding zijn we weer gaan rijden. Ik merkte hoe snel je in oude gewoontes vervalt. We hadden het nog maar net over die spiegels gehad en elke keer als ik van richting veranderde, vergat ik in mijn buitenspiegel te kijken. Dan begon Noor: “spiegeltje spiegeltje aan de linker/rechter kant, wat laat je Rachel zien van het verkeersland?” Nou, na een aantal keren zat dat riedeltje in mijn hoofd, die spiegels vergeet ik niet meer.

Sturen en airbag

Na een tijdje mocht ik weer stoppen. “Even benen strekken en ontspannen,” en Noor stapte uit. Ik dus ook, wat eigenlijk wel lekker was. Een andere houding en frisse lucht. Ik merkte nu al dat, wat Noor al had gezegd bij de intake, het best inspannend is. Topsport had Noor het genoemd, en daar hoort zweten bij.

Toen we weer in de auto zaten begon Noor over stuurmethodes. Had ik nog nóóit van gehoord. Er zijn er dus twee: doorgeven en overpakken. Overpakken doe ik altijd maar mag alleen bij lage snelheden (<25 km) wanneer je vlot moet sturen. Dus bij bijzondere manoeuvres of scherpe bocht naar rechts. Ook de wijze van stuur vasthouden had ik anders geleerd. “Kwart voor drie in plaats van tien voor twee” hoorde ik Noor zeggen, “en ik ga er van uit dat jij nog gewoon hebt leren klokkijken”. Ze ging verder met haar uitleg waarom je handen op kwart voor drie moeten en overpakken niet veilig is.

Dat heeft dus alles met de airbag te maken. Airbags zijn gevuld met stikstof omdat dat vuur dovend is. De inhoud van een airbag komt overeen met de inhoud van een tafelmodel koelkast = 125 liter. Die airbag komt met een razende snelheid er uit. Stel je zit over te pakken of met je handen hoog op het stuur, dan knalt de airbag je handen door je neusbeen en dan gaat het licht uit en nooit meer aan. Zo, hoe duidelijk kan je het krijgen.

Demonstratie

Na deze beeldende uitleg ging Noor het sturen voordoen. Ze ging op mijn plek zitten en begon te rijden. Ondertussen zowel overpakkend als doorgevend sturen. Ze demonstreerde gelijk de beide stuurmethodes op een rotonde. Toen vielen bij mij wat puzzelstukjes op hun plek. Ik begreep nu waarom ik vaak zo raar uitkwam op rotondes en in bochten. Huiswerk: hiermee oefenen!

Rachel

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!