Uit het rijangstdagboek van Rachel 3

De auto in en rijden

Met het ontspannen gevoel van de oefening nog in mijn lijf, stapten we de auto in. Noor zette meteen twee spiegels tegen de voorruit, “Ja ik kijk graag mee” zei ze. Wel zo prettig dacht ik, twee zien meer dan één, hahaha.

Ik mocht van Noor eerst een stuk gaan rijden in een voor mij bekende omgeving. “Rij maar gewoon zoals je altijd doet. Je rijdt voor jezelf niet voor mij.” Oeps, had ze nu al gezien dat ik vreselijk mijn best zat te doen. Ik wilde geen fouten maken, ik had een beetje zo’n examen gevoel. Geleidelijk aan begon ik te wennen. Na ongeveer een kwartier zei Noor dat ik de auto ergens stil mocht zetten.

Feedback

“Hoe voel je je” vroeg Noor. Ik vertelde dat ik het best spannend vond en benieuwd was wat ze allemaal had gezien en wat ze van mijn rijden vond. Ze keek me glimlachend aan en vroeg wat ik er zelf van vond hoe het was gegaan. Nou, best wel goed, de motor was niet afgeslagen en ik had niemand aangereden. Daar was ze het mee eens. Ik had niemand aangereden omdat, zo zei Noor, ik op andere weggebruikers lette en de voorrangsregels goed toepaste.

Zitten en spiegels

“Hoe vind je dat je zit”, was de volgende vraag. Tja, wel goed denk ik. “Wél goed of goéd?” Ehhh, eigenlijk weet ik het niet, zo zit ik altijd antwoordde ik. “OK, zei Noor, wat heb je gedaan toen je achter het stuur ging zitten behalve je gordel om?” “De  motor gestart, binnenspiegel effe goed gezet en that’s it”. “Klopt” zei Noor “en hoe groot is het verschil in lengte tussen jou en je partner?” Pfff, daar had je zo wat, we schelen zeker 10 centimeter. Dat betekent dat we altijd alles op onze eigen lengte moeten afstellen. Dus kreeg ik de opdracht mijn stoel eerst goed te zetten en daarna (alle) spiegels.

Ik kijk nooit in die rechterbuitenspiegel sputterde ik. Nuchter reageerde Noor met de opmerking dat als de spiegel niet nodig was hij ook niet op de auto hoefde te zitten. Bingo! Toen alles zat zoals het hoorde, voelde het wel wat onwennig allemaal. Maar ja, Noor had in de intake al verteld dat ‘als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg’. Dus voor veranderingen moet je ook je (letterlijke) houding wijzigen!

Rachel

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!