Uit het rijangstdagboek van Rachel 18

Zo zeg, ik heb echt een lange tijd Noor niet gezien. Eerst was zij op vakantie en daarna ik (was al gepland). Voor deze afspraak had ik al wel een extra ‘drempel gevoel’, alsof het de eerste rijbegeleiding was. Ik voelde me net zo zenuwachtig als die keer. Niet zo gek ook, want zoveel had ik nou ook weer niet gereden in al die weken. Ik hoor Noor nog zeggen tijdens de intake “tennissen leer je ook niet door een LOI cursus te volgen”.

O jee wat betekent dat ook alweer?

“Nou Rachel, hoe is het rijden gegaan”? Ik wist dat ze dat zou vragen en ik moest dus bekennen dat ik niet had geoefend tussentijds. “Ach wat jammer nou, hoe kwam dat dan”, vroeg Noor. Ik dreunde al mijn oude smoezen op: geen tijd, te warm, lekker op de fiets etc. “OK dan starten we maar met wat opfrissen, wat dacht je daar van”? Prima, wij de auto in en op pad.

Zijn we nog geen 5 minuten onderweg, vraagt Noor “Wat betekent dat bord eigenlijk”? “Welk”, vroeg ik om tijd te winnen. “Nou dat ronde met rode rand en kruis door het midden”. “Ehhh, effe denken, ik dacht verboden te parkeren aan beide zijden”. “Je zit in een richting die weliswaar niet helemaal goed is maar beter dan een cliënt van mij die zei dat het doodlopende straat betekende”.

Kennis is macht

“Weet je”, ging Noor verder, “toen ik nog rij- en theorieles gaf, had ik heel vaak leerlingen die deden alsof theorie en het theorie examen bedoeld waren om ze te pesten. En dat het alleen nodig was omdat je anders je praktijk examen niet kon doen. Je inzicht, gevaarherkenning en gedrag is gebaseerd op kennis. Als je niet weet wat een verkeersbord betekent, weet je ook niet wat je kan verwachten en dus ook niet wat je moet doen”.

Theorie opfrissen

“Het bord betekent verboden stil te staan. En het geldt uitsluitend aan de zijde van de weg waar het staat. Samen met het bord verboden te parkeren, zijn dit de enige borden die gelden aan de kant waar ze staan”.  “OK”, zei ik ietwat beschaamd, “heb je tips om mijn theoretische kennis op te halen”? “Ja hoor. Je kan bij mij een boekje kopen ‘veilig op weg, bijscholing/nascholing’. Verder heeft Veilig Verkeer Nederland opfriscursussen online. En Verjo heeft een leuke app: bordentrainer, kan je ook nog een wedstrijdje doen met je partner”.

Rachel

U wilt uw rijangst overwinnen?

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!